5 + 1 tip om buiten je comfortzone te stappen

“Do one thing every day that scares you” 

 

Vandaag sprong dit zinnetje en dit liedje in mijn hoofd. Vanochtend zette ik weer een grote scary stap, iets wat ik nog nooit had gedaan en nog nooit had moeten doen. Ik realiseerde me dat ik dat de laatste weken bijna elke dag doe. Toegegeven, ik zit nu in een situatie waarin de omstandigheden me soms “dwingen” om een grote scary stap te zetten, maar toch … Iedereen van ons komt soms op een punt te staan waar we tegen een weerstand aanlopen, iets dat we altijd uitstellen, iets dat we graag willen doen maar er toch maar niet van komt, iets waar we stiekem excuses voor zoeken om er toch maar niet aan te beginnen.

Zelf groeien, zit in het verlaten van je comfortzone. Dat hebben jullie allemaal al gehoord en weten jullie allemaal. Maar hoe begin je daaraan?

Tips om te groeien

  1. Identificeer je blokkade en je hulpbron.

Als je je comfortzone zou voorstellen als een cirkel rondom je, bekijk dan wat je verlamt om buiten je cirkel te komen. Meestal is het een angst, een blokkade, misschien negatieve ervaringen vanuit het verleden. Bekijk daarom wat je zou kunnen helpen om toch deze stap te zetten. Welke eigenschap in jezelf wil en kan je versterken om toch dat kleine stapje te zetten? En ja, je leest het goed, ik zeg “kan” je versterken want weet dat iedereen vele kwaliteiten in zich heeft. Ieder van ons was ooit zelfzeker, durfde ooit, had ooit vertrouwen, … 

  1. Focus op waar je naartoe wil!

Wat je tegenhoudt, zijn dingen die je niet wil. Je wil niet falen, je wil niet beschaamd zijn, je wil niet door de mand vallen, je wil niet vallen, je wil niet dat ze je niet aardig vinden… Maar kijk naar de dingen waar je wel naartoe wil. Je wil wel groeien, je wil wel beslissingen kunnen nemen, je wil wel grenzen kunnen stellen, je wil wel die marathon kunnen lopen, je wil wel mondig genoeg zijn om die sales talk te doen, je wil wel ….

Door volledig je focus te stellen op wat je echt wil, door voor je te zien wat je wel wil, door je voor te stellen hoe jij zou handelen als je wel onderneemt, zal het makkelijker zijn om in actie te komen. Neem dus voor jezelf je verantwoordelijkheid. Maak eventueel een dreamboard om je doel helder te krijgen.

  1. Doe iets en zet kleine stapjes.

Zoals gezegd, stel je comfortzone voor als een cirkel. Te ver buiten de cirkel zou je kunnen verlammen van angst, dus als je iets doet, doe dan een klein stapje buiten je cirkel. Dat kleine stapje zal ook spannend zijn, maar zo vergroot je je eigen cirkel. Of doe iets anders. Als je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen nodig hebt om voor publiek te spreken en je durft in die richting nog geen kleine stapjes te zetten, doe dan eerst andere dingen die je zelfvertrouwen vergroten om dan als je zelfvertrouwen groot genoeg is, je kleine stapje te zetten richting spreken voor publiek.

  1. Deel je angsten, deel je probleem, deel wat je wel wil.

Voor mezelf is dit misschien wel de grootste learning geweest. Door erover te praten, krijg je nieuwe perspectieven, krijg je nieuwe ideeën, lijken sommige dingen ineens kleiner, leer je ook dat jij niet alleen met deze twijfels zit, waardoor ze zo al meer draaglijk worden. Je hoeft het niet alleen te doen!

  1. Kijk in je omgeving naar modellen en fake it, till you become it!

Er zijn sowieso mensen in je omgeving die al wel doen wat jij wil doen. Bestudeer hen. Wat doen zij anders dan jij? Wat zou je van hen kunnen leren? En nee, je hoeft niet exact te worden zoals zij, maar verandering in je eigen gedrag, denken en/of voelen doet iets met je. 

 

En eigenlijk wil ik er nog graag een bijkomende tip aan toevoegen: wear sunscreen. Zing, dans en lach! Wat ik bedoel: doe af en toe eens zot, laat je vrije kind eens los, doe eens iets ondeugends, iets creatiefs, iets leuk, iets nieuws, iets wat je helemaal doet opgaan in het moment, … Voor de ene is dit dansen, de ander sport graag, ga naar een comedy show, lach met vrienden … Je zal merken dat ook dat je extra vrije energie geeft, energie die je helpt om af en toe “so what” te zeggen en zo je die kleine stap laat zetten buiten je comfortzone.

Veel succes!

Wil je aan de slag met jouw comfortzone, met jouw blokkades, neem dan contact op en vraag  vandaag nog je gratis telefonisch kennismakingsgesprek aan met mij of één van onze Travvant loopbaancoaches via deze link.

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” link_url=”url:https%3A%2F%2Ftravvant.be%2Fcontact%2F|title:contact||” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan”][tm_section_title design_style=”style1″ text_alignment=”text-center” title_part2_theme_colored=”1″ sub_title_position=”below-title” line_bottom_style=”” title_tag=”h2″ title_font_weight=”” subtitle_tag=”h5″ subtitle_font_weight=”” title_shadow_text_font_weight=”” title_text=”Blogberichten van” title_text_part2=”Sabine Havelaerts” css=”.vc_custom_1595483372861{margin-bottom: 40px !important;}”][/tm_section_title]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: