Goede voornemens: 4 tips

Bij heel wat mensen staan volgende goede voornemens op hun verlanglijstje:  meer rust, gewoon gelukkig kunnen zijn met de kleine dingen, een minder hectisch bestaan, een leven dat eenvoudiger lijkt te verlopen, weten waarom je hier eigenlijk rondloopt, beseffen wat je bijdrage is …

Goede voornemens volhouden

Elk goed voornemen start met een intentie en kan je blijven volhouden met toewijding en de juiste mindset. Los van wat je goede voornemen ook is, ik vond in het boek “Een leven met meer Vrijheid, Blijheid en Betekenis” heel wat tips om je te kunnen focussen op je goede voornemens en een manier om ook mild om te gaan met kleine misstapjes.

Wie mij kent en/of volgt, weet dat één van mijn motto’s luidt: Decide, Commit, Succeed.

Toch merk ik dat niet alles zo makkelijk te definiëren valt. Wat is nu een gelukkiger leven? Hoe vind je nu meer rust? En als het mijn motto of voornemen is, hoe integreer ik dit dan in mijn leven? Dus, toen ik het boek tegen kwam “Steeds leuker, een leven naar meer Vrijheid, Blijheid en Betekenis”, dacht ik: “Dat is het!”

 

Beslis wat je wil bereiken en definieer dit zodat het voor jou duidelijk is wat je wil bereiken. Decide wil ook zeggen dat je echt voor dit doel wil gaan, dat het niet iets is van het zou wel leuk zijn als … Zo is de kans op stoppen met roken ook veel groter als je effectief met hart en ziel beslist dat je wil stoppen met roken.

Commit, volledige toewijding. Niet even proberen en dan toegeven aan jezelf dat je het hebt geprobeerd en het niet lukt. Nee, blijven proberen en als een bepaalde strategie niet werkt, dan zoek je naar een nieuwe. Als je weet dat diëten voor jou niet werkt omdat je graag elke dat dat chocolaatje eet, dan beweeg je meer.

Succeed, stel je mindset in op het slagen. Zo hou je de moed erin, blijf geloven in jezelf en je doel, tot je dit bereikt.

Mijn 4 tips om je goede voornemens waar te maken:

Goede voornemens kan je blijven volhouden door elke dag kleine stappen te integreren in je dagelijkse routine, en dat is misschien het belangrijkste leerpunt waar ik mee aan de slag ging.

Goede voornemens: het werkt stap voor stap

Besef dat je je leven met meer Vrijheid, Blijheid en Betekenis niet van vandaag op morgen volledig kan realiseren. Bekijk het stap per stap.

Je kan niet in één stap van 0 naar 100% gaan. Je kan wel elke dag, elke moment bekijken “wat kan ik nu doen om mijn situatie net iets beter te maken?” Daarmee is vandaag je leven nog niet zorgeloos en vrij, maar je kan wel bekijken welke stap je dichter bij je doel brengt.

Als je je zenuwachtig maakt omdat je weer een luie zondag inlast waar bingewatchen en junkfood de enige bezigheden zijn, dan bekijk je wat je anders kan aanpakken. Ook hier is aan jou de keuze en maak de stappen klein genoeg zodat je op lange termijn de gezette stappen kan volhouden.
Misschien is die stap voor jou enkel nog TV kijken zonder junkfood, of is het je inschrijven in een wandelclub zodat je voor jezelf zorgt voor een stok achter de deur, of zet je de hometrainer voor de TV … Bekijk gewoon bij elke stap die je neemt: “Brengt deze actie me al een stapje dichter bij wat ik zie als Vrijheid, Blijheid en Betekenis?” En hou gewoon elke stap die je neemt lang genoeg vol tot het jouw “new normal” is en zet dan je volgende stap.

Het voordeel van deze methode is dat elke stap, hoe klein dan ook, telt en dat je en-route verder kan beslissen welke volgende stap je wil zetten en in welke richting. En heb je dan toch een stap gezet die je verder weg brengt van je doel … Geen probleem want de vorige stappen waren klein genoeg om makkelijk te corrigeren.

Goede voornemens voor het nieuwe jaar: Vrijheid

Schrap stap per stap alle ellende. Maak je leven simpeler. Ruim je leven op!
Zowel qua ergernissen, problemen als effectief in je huis en omgeving.

Men zegt vaak dat je aan een opgeruimde bureau productiever kan werken, maar in een opgeruimd huis, kan je ook lichter leven.

Vrijheid betekent tevens minder geldzorgen.
Bekijk hier ook wat je kan doen. Opnieuw, in kleine stapjes: kan je zorgen voor meer inkomsten? Of schrap je liever een aantal zaken in je uitgaven. Bekijk ook of alle uitgaven die je doet, het ook effectief waard zijn. Hier kan je niet enkel naar het aantal Euro’s kijken maar ook naar de efforts die je hebt gedaan om die Euro’s te verdienen.

Je tijd is beperkt en cru gezegd, tijd is geld. Waar spendeer jij je tijd en geld aan? En is dit effectief, zinvol? Zijn deze activiteiten stappen in de richting van Vrijheid, Blijheid en Betekenis? Nee? Laat ze dan los en vervang ze met activiteiten die er echt toe doen. Tijd spenderen met je familie is misschien meer waardevol en brengt je dichter bij een leven vol Vrijheid, Blijheid en Betekenis dan op Facebook berichten posten om toch maar een like te ontvangen of achter je computer shoppen voor de zoveelste trui die je in je kast legt.

Gelukkiger zijn als voornemen? Blijheid kan je leren.

Nee, je kan niet 100 % van de tijd blij zijn. Het is ook door af en toe niet gelukkig te zijn, dat je beseft wat het is om oprecht blij te zijn. Hoe kan je dan meer blijheid in je leven brengen? Door heel bewust te zijn van alle kleine momenten die je weer een beetje blijheid schenken.

Een reeks van kleine momentjes maken dat je jezelf over het algemeen blijer zal voelen. En je zal merken; door bewuster bezig te zijn met deze kleine geluksmomentjes, dat je er meer en meer zal ontdekken.

Wees verder ook dankbaar voor alle goede dingen in je leven. Je kan een baaldag hebben op je werk, een sterfgeval in de familie of ruzie met je beste vriendin. En zelfs op die momenten: wees dankbaar, al is het maar dat je elke ochtend mag wakker worden en weer mag starten aan een nieuwe dag.

En last but not least: laat je oordelen los. Zowel die over jezelf als die over anderen en je zal merken dat je ineens heel wat minder hebt om je druk over te maken.

Betekenis:

Voel dat je leeft! Daag jezelf uit! Groei in je zijn. Ontdek nieuwe dingen en verleg af en toe je grenzen.

En opnieuw: dit hoeft niet te betekenen dat je morgen ineens parachute moet springen ook al heb je hoogtevrees. Misschien is het dan al voldoende om een hoge toren op te klimmen en rustig in het midden van de toren te staan en zo de omgeving op te nemen. Stap per stap, wat werkt voor jou.

Durf ook je hart te volgen.
Weet dat het antwoord op de vraag “wat wil ik echt?”, in je zit. Je moet alleen durven luisteren. Start vandaag door neen te zeggen tegen dat feestje waar je absoluut geen zin in hebt, en wie weet bouw je zo het vertrouwen op om op een gegeven moment je huis te verkopen en je baan op te zeggen en naar het buitenland te verhuizen om daar opnieuw te beginnen. Besef wel, dat je hart volgen moed vraagt, en niet altijd de makkelijkste weg is.

En toch, leer in eerste instantie van de weg genieten en niet van de bestemming. Streef minder naar een resultaat (ook al kan het je ongelooflijk veel voldoening geven om je doelen te bereiken!) maar draag bij. Want besef dat wanneer je uiteindelijk hier op deze aarde opnieuw vertrekt, dat je niks materieels kan meenemen. In deze wetenschap, wat is dan voor jou belangrijk? Waar wil jij dan mee bezig zijn dat je leven écht betekenis geeft? Zoals deze prachtige quote van Barack Obama.

 

Vraag je af wat
echt telt in je leven en investeer tijd op basis van je antwoord.
Wanneer ik op mijn sterfbed lig, dan denk ik aan de momenten dat ik mijn
dochters meenam naar het park. Niet aan de legendarische toespraak voor
de Democratische Conventie of het klimaatakkoord van Parijs.

Barack Obama, 28 september 2018, Amsterdam

Geniet van de weg naar goede voornemens

Een leven opbouwen rond Vrijheid, Blijheid en Betekenis doe je niet van vandaag op morgen, doe je met kleine stapjes en met vallen en opstaan. Geniet van de weg die je aflegt en besef dat het bouwen van Rome ooit begon met het leggen van een eerste steen. In het nastreven van je goede voornemens, is het OK om te beseffen dat elke kleine stap vooruit telt en dat een kleine misstap niet betekent dat je het moet opgeven, maar dat je de dag erna weer gewoon een stap kan zetten in de goede richting.

Jouw goede voornemens op werkgebied?

Als je weet dat wie leuk werk heeft, vaak ook een leuker mens is, vraag jezelf dan af of hoeveel energie jij krijgt van je job, met hoeveel plezier jij elke ochtend naar het werk vertrekt of hoe blij jij rondloopt op je job? Misschien betekent een stap richting een leven vol Vrijheid, Blijheid en Betekenis dat je van werkomgeving verandert of dat je toe bent aan een andere job of dat je samen met je baas of je collega’s bekijkt hoe jij meer energie kan halen op je werk. Bekijk je dus ook graag of je loopbaan bijdraagt tot een leven met meer vrijheid, blijheid en betekenis?

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hiervoor betaal je slechts 40 euro per cheque. Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan” link_url=”url:https%3A%2F%2Fwww.travvant.be%2Fcontact%2F|||”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: