Hoogsensitief (HSP)? Ken je gebruiksaanwijzing en vermijd burn-out!

Hoogsensitieve personen (HSP-ers) hebben een gevoelig zenuwstelsel. Ze worden dus sterker geprikkeld dan andere mensen. Hooggevoeligheid is aangeboren en ongeveer 15 tot 20% van de bevolking is hoogsensitief. Toch weten veel HSP-ers dit niet van zichtzelf. Ze voelen vaak wel dat ze anders zijn maar weten vaak niet waarom. Als je ontdekt dat je hoogsensitief bent, dan kan je de dingen ook beter plaatsen en accepteren van jezelf dat je anders bent.

Herken je volgende punten?

 • Onrecht en onechtheid maken je kwaad
 • Je bent op zoek naar zingeving
 • Je voelt je vaak anders en soms eenzaam
 • Je hebt een aparte kijk op de dingen
 • Je kan en wil niet in de pas lopen
 • Je wil voortdurend nieuwe dingen bijleren
 • Je beleeft je emoties heel intens
 • Je wil graag iets bijdragen aan de wereld

 

Waarom heb je als HSP-er meer kans op burn-out?

 1. Je beleeft de wereld heel intens:

De hele dag door ontvang je talloze prikkels, van mensen, gebeurtenissen of simpelweg uit de omgeving. Waar het merendeel van de mensen deze misschien niet eens opmerken, zuig jij ze als een spons op. Hierdoor raak je overprikkeld, je hebt bijna geen rust in je hoofd of om je heen. Verantwoordelijkheden op het werk, interactie met mensen, huishoudelijke taken, nieuws of programma’s op tv – het komt allemaal harder bij je binnen en je kunt het, of gedachten eraan, moeilijker loslaten. Ontzettend vermoeiend dus.

 1. Je denkt eerder aan de ander dan aan jezelf:

Je voelt andere mensen en situaties haarscherp aan, dus je weet ook precies wat anderen van je verwachten – en hier gedraag je je naar. Je focust je op de ander en je vergeet naar jezelf te luisteren. Je bent een ‘people-pleaser’, ook al denk je misschien dat dit wel meevalt. Dit is uiteindelijk voor niemand vol te houden. Je raakt uitgeput en leeft een leven dat ten dienste staat van anderen, terwijl je juist vaak voor jezelf en je eigen geluk zou moeten kiezen, en je eigen grenzen zou moeten trekken.

 1. Je bent een perfectionist:

Als perfectionist heb je graag de touwtjes in handen en heb je een goed oog voor detail. Visuele en mentale wanorde maken je zenuwachtig of van slag, ook al heb je niet de tijd of de energie om die innerlijke en huiselijk rommel op te ruimen. Je houdt van orde en structuur, en het voelt alsof je faalt wanneer je achter de feiten aanloopt. Die constante druk is slopend. Ook al weet je dat perfect niet bestaat, je wil imperfectie absoluut vermijden. Bekijk zeker ook de verschillende symptomen van perfectionisme. Het is aangetoond in onderzoek dat mensen met ongezond perfectionisme meer kans hebben op burn-out. Het positieve nieuws is dat je dit kan aanpakken en daardoor ook je risico op burn-out kan vermijden.

 1. Je twijfelt aan jezelf en je intuïtie:

Door je altruïsme en drang naar perfectionisme kan je moeilijk onderscheid maken tussen wat jouw echte gevoelens zijn en de energie die je overneemt van anderen. Hierdoor raakt jouw intuïtie van slag. Je bent zo ingesteld op verwachtingen en gevoelens van anderen dat jouw beslissingen hierdoor beïnvloed worden. Zijn jouw keuzes dan nog wel jouw keuzes? Als jij niet authentiek jezelf bent, leef je een leven dat niet het jouwe is. En wanneer de afstand tussen jou als persoon en je authentieke ik steeds groter wordt, heb je grote kans dat een burn-out toeslaat.

 1. Je ervaart meer stress dan anderen:

Behalve dat je veel meer prikkels moet verwerken en graag controle houdt, is het stresshormoon cortisol ook in grotere maten aanwezig bij HSP-ers. Cortisol wordt geproduceerd in de bijnieren, het zijn organen die hard moeten werken om allerlei gevoeligheden (ook gevoeligheden voor voeding) te verwerken. Hierdoor schiet cortisol, en dus je stressniveau, omhoog. Langdurige stress en overprikkeling van de bijnieren kunnen leiden tot bijnieruitputting. De symptomen hiervan lijken op die van een burn-out.

 

Maar het is niet allemaal slecht nieuws voor HSP-ers. Het goede nieuws is dat je, wanneer je je bewust wordt van bovenstaande punten, en tijd en aandacht aan jezelf spendeert, niet in een burn-out terecht hoeft te komen en je kan genieten van de kwaliteiten die HSP zijn met zich meebrengt!

 

Ben je hoogsensitief? Hou hier dan rekening mee en als je ook je talenten en waarden in kaart brengt, kan je anders leven met meer en energie en zal je ook gelukkiger zijn. Hoogsensitiviteit hoeft dus geen snelweg naar burn-out te zijn. Ken dus je eigen gebruiksaanwijzing, neem genoeg tijd voor jezelf en hou alvast rekening met volgende tips.

TIPS om om te gaan met je hoogsensitiviteit:

 • Neem meer rust en je zal productiever zijn
 • Reserveer tijd alleen of zoek de natuur op
 • Vermijd drukke, competitieve omgevingen
 • Laat schuldgevoelens los over wie je bent. Wees jezelf en pas je niet aan anderen aan. Het is mogelijk dat deze schuldgevoelens ook gelinkt zijn aan perfectionisme. Ook hiermee kan je aan de slag
 • Leer anders omgaan met kritiek of negatieve feedback
 • Leer wat belangrijk voor je is en stel je grenzen
 • Creëer voor jezelf een aangename werkomgeving. Bekijk hier wat jij nodig hebt om goed en niet overprikkelt te functioneren

 

Hulp nodig om je gebruiksaanwijzing in kaart te brengen of de tips in de praktijk om te zetten?

 

Travvant is een erkend loopbaancentrum en partner van VDAB. Dat betekent dat je gebruik kan maken van loopbaancheques. Hierdoor betaal je slechts 40 euro per cheque.

Je eerste cheque is goed voor 4u coaching, je tweede cheque voor 3u coaching. De werkelijke waarde van 1u loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.[tm_button btn_design_style=”btn-theme-colored2″ button_size=”” button_alignment=”text-center” btn_round=”true” link_url=”url:https%3A%2F%2Ftravvant.be%2Fcontact%2F|title:contact||” button_text=”Vraag nu je vrijblijvend kennismakingsgesprek aan”]

Travvant: Erkend partner van de VDAB

Bij Travvant, als erkende partner van VDAB, betaal je slechts €45 per loopbaancheque. Jouw eerste cheque garandeert vier uur persoonlijke en individuele begeleiding met een gecertificeerde coach, gevolgd door nog eens drie uur met de tweede cheque. De werkelijke waarde van één uur loopbaanbegeleiding bedraagt €182.
Deel dit blog: